Hoe laat je je kinderen zonder gezeur helpen in het huishouden?
"Hoe laat ik mijn kinderen helpen in het huishouden? Hoe kan ik er voor zorgen dat het niet telkens een gezeur is als je eens vraagt om te helpen?"

Een vraag die ik vaak kreeg/krijg als psycholoog als ouders op consultatie kwamen.
Als je wil dat je kinderen klusjes opnemen in het huishouden en je wil meteen resultaat dan moet je een beloningssysteem toepassen.
Maar zelf ben ik daar geen fan van. Helpt een beloningssysteem dan niet? Ja wel, dat helpt zeker. En op korte termijn zeer goed zelf. Maar na een tijdje hebben de stickers of de knikkers of de stempels waarmee je beloont niet meer dezelfde stimulans als bij het begin.

Wat veel belangrijker is, is zorgen dat je kind taken uitvoert om een intrinsieke reden.Is het nodig dat kinderen helpen in het huishouden? Moeten ze niet gewoon kind blijven?
stappenplan om kousen op te plooien voor kleuters
Stappenplan om zelfstandig aan de slag te gaan als kleuter

Ik veronderstel dat je partner ook niet helemaal de was op de correcte manier (lees: jouw manier) sorteert of ophangt ;-). 
Op de wasknijper schrijf je de taak. 
Je kan dagelijkse taken nemen en wekelijkse of zelfs 2 borden maken.Als de taak gedaan is, wordt de wasknijper gewoon verplaatst van 'to do' naar 'done'. Het enige wat je dan die dag of week moet doen is even verwijzen naar het bord. Minder werk dan: "heb je je kamer al opgeruimd en waarom is de hond nog niet uitgelaten vandaag?" Vaste routines kunnen ook helpen (bvb. afwassen steeds na de avondmaaltijd, opruimen doen we samen voor de tv 's avonds aangaat (ipv mama en papa ruimen op als de kids in bed liggen). En na een tijdje zal je merken dat je voor je het goed en wel beseft toch weer alles zelf doet of dat je de hele tijd maar aan het zeuren bent en dreigen met het feit dat ze geen sticker/snoepje of wat dan ook krijgen.

Een beloningssysteem gaat je kind extrinsiek belonen. Je kind gaat een taak doen omdat hij er iets leuks voor in de plaats krijgt. Net zoals een puppy een pootje geeft als hij een koekje krijgt.
Omdat hij het fijn vindt om te helpen, omdat hij weet dat jij het waardeert, omdat hij er iets door bijleert, etc.
Het is zeker een goed idee dat je kinderen laat helpen in het huishouden.

Voor oudere kinderen geldt dit zeker! De boodschap moet zijn: we wonen hier allemaal samen, dus iedereen draagt zijn steentje bij naar zijn eigen mogelijkheden.

Peuters en kleuters


Peuters en kleuters houden ervan om mama of papa te imiteren. Laat ze dus gewoon mee helpen. Peuters van nog geen 2 jaar oud kunnen de vaatwas samen met jou uitladen. Je zorgt natuurlijk wel dat de messen uit hun buurt zijn en als ze glazen dragen dat je er hen op wijst dat deze stuk kunnen vallen. Ze leren op die manier voorzichtig zijn en als er eentje valt ondervinden ze aan de lijve het gevolg. De meest leerzame methode. 

Kleuters vanaf de 2de of 3de kleuterklas kunnen aan de hand van jouw voorbeeld mee sokken opvouwen. Maar nog meer met dit eenvoudige stappenplan op kleuterformaat kunnen ze het helemaal zelfstandig. Lagere schoolkinderen en tieners


Vaak beginnen ouders pas vanaf de lagere schoolleeftijd aan hun kinderen te vragen om te helpen. Het is echter beter om als vanaf veel jongere leeftijd hen het helpen in het huishouden gewoon te maken. Gegarandeerd minder moeite met zuchtende tieners later.

Doordat kinderen gewoon zijn van te helpen zullen ze dit als een gewoonte gaan ervaren en zien ze er ook het nut van in, dat iedereen zijn steentje bijdraagt. 
Als ouder is het belangrijk om je kind positief te stimuleren of bij te sturen. Laat los dat niet alles zal gebeuren zoals jij het helemaal in gedachten hebt. 


Wat zijn de voordelen voor de kinderen wanneer ze taken uitvoeren in het huishouden?


Je kinderen leren verantwoordelijkheid op te nemen, voelen zich nuttig en leren bij. Als je taken aanbiedt die op hun niveau zijn en ze slagen er goed in, en krijgen bovendien nog een complimentje van jou dan is dit een echte boost voor hun zelfvertrouwen. Als ze het idee hebben dat ze iets goed doen en goed kunnen zullen ze het ook meer gaan doen. een win-win situatie dus.

Gaan je kinderen dan altijd met de glimlach de vaatdoek nemen of de brievenbus uitlegen. Nee, maar ze zullen wel leren dat je in het leven nu ook eenmaal zaken moet doen die wat minder leuk zijn. De meeste mama's of papa's staan ook niet voor hun plezier te strijken of ramen te poetsen. Indien dit bij jou wel het geval is, ik heb nog een mandje strijk staan: kom gerust langs ;-). 

Zoals ik in het begin al aanhaalde, vind ik een beloningssysteem niet zo een goed plan. Natuurlijk doet iedereen wat hij wil. 
Wil je toch wat structuur inbouwen of vermijden dat je regelmatig je kinderen moet helpen herinneren aan de taakjes die ze nog zouden doen, dan is er een handig systeem.


Het enige wat je nodig hebt is een bord en wat wasknijpers. Je kan de wasknijpers een kleurtje geven per lid van het gezin.
Heb je nog jonge kinderen, dan kan je dit systeem ook met pictogrammen maken. Op www.sclera.be vind je tal van picto's. 

Zorg er wel voor dat je je kind niet teveel taakjes geeft. Het moet overzichtelijk blijven.
Door vaste momenten aan te houden, bouw je gewoontes in en kinderen hebben nood aan routine. 
Je kan af en toe ook eens iets leuks op de wasknijper schrijven vb. ijsje gaan eten deze week. 

Vergeet je kind geen complimenten te geven voor wat hij doet.


Succes! 
ps: niets missen op onze blog? Klik op abonneren, zo krijg je automatisch een melding wanneer er een nieuw artikel verschijnt. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Welkom

Getest: de shortjes van Little Hedonist

Musthave: Droomdeurtjes